UHS logga 16:9

Open Seminar (in Swedish)

Psykisk hälsa är en av vår tids viktigaste globala hälsoutmaningar. Inför vår stora summit "Pathways to Mental Wellbeing" (Oct 18-21) arrangerar Uppsala Health Summit ett öppet seminarium för att dela kunskap om vad vi som individer kan göra för att förebygga psykisk ohälsa och optimera vårt välmående. Hur kan vi leva för att må så bra som möjligt? Hur kan vi optimera vår hjärnhälsa? Hur kan vi få bättre vanor kring sociala medier? Hur kan självkontroll gå från riskfaktor till friskfaktor?

Evented arrangeras i samarbete med Studenthälsan som denna vecka inleder Mental Health Week för Uppsalas studenter i samband med World Mental Health Day som infaller den 10 oktober varje år.

Varmt välkomna att delta på plats i universitethusets aula eller via denna livestream länk.

VAR: Uppsala universitets aula, universitetshuset

NÄR: Måndagen den 11 oktober, 2021 kl 17:30–19:00

Medverkande talare:

  • Anders Wallensten- Läkare och författare till boken Hälsogåtan
  • Malin Gutestam – Pedagog och författare till boken Hjärnskap
  • Karin Brocki – Professor i psykologi, Uppsala Universitet
  • Mamduh Halawa – författare till boken "Like" och entreprenör, Årets uppsalastudent 2020

Moderator: Sanna Balsvik

Se det inspelade seminariet om vägar till välmående här:

Talare på seminarium om Vägar till Välmående

Anders Wallensten är specialist i allmänmedicin. Han har ett mycket stort personligt intresse för hälsa och träning, och har skrivit boken Hälsogåtan där han förklarar hur vår kropp fungerar och hur faktorer som mat, motion, sömn, relationer och omgivning påverkar vår hälsa som helhet. Genom boken delar Anders med sig av kunskap och redskap för att kunna ta välgrundade hälsobeslut som passar ens eget liv.

Malin Gutestam är pedagog, föreläsare, projektledare och coach med en magisterexamen i the Neuroscience in Leadership. Hon ligger bakom pilotstudien Unga hjärnor, där ungdomar fick ta del av forskning om hur tonårshjärnan fungerar samt hur de praktiskt kan tillämpa den för att hitta sin egen studieteknik. 2016 fick hon ta emot Helgepriset, Sveriges största lärarpris, vilket resulterade i boken Hjärnskap för tonårshjärnan skriven för tonåringar. Malin föreläser för skolor, organisationer och i näringslivet samt leder projekt för högstadieelever och tonårsföräldrar.

Karin Brocki forskar inom området utvecklingspsykologi. Hon intresserar sig särskilt för att öka förståelsen kring hur samverkan mellan yttre och inre faktorer tidigt i livet påverkar utveckling av självregleringsförmåga (dvs medveten kontroll av tankar, känslor och beteende) från spädbarnsåldern till tonåren. Hon studerar också hur variation i självregleringsförmåga hänger ihop med senare symptom på mental ohälsa och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Autism och Trotssyndrom hos barn och ungdomar. På sista tiden har hon även studerat sambandet mellan självregleringsförmåga i form av psykologisk flexibilitet och nivåer av mental ohälsa hos vuxna under covid-19 pandemin.

Mamduh Halawa och tog en psykologexamen från Uppsala Universitet i Juni 2021. Idag arbetar han som VD för Zeeds - en startup som hjälper privatpersoner och organisationer skapa meningsfulla vanor. Han har tidigare publicerat den populärtvetenskapliga boken LIKE. Han är vinnare av Lilla Psykologpriset 2020, och utnämndes till årets Uppsalastudent 2020.

Contact us

  • Uppsala Health Summit
    c/o Uppsala University
  •  
  • Mail: info@uppsalahealthsummit.se